Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Η δημοκρατία των δημοσκοπήσεων και τα μμε.

Η «μοντέρνα» διακυβέρνηση του νεοφιλελευθερισμού προσπαθεί να μας πείσει ότι η λαϊκή κυριαρχία ασκείται κάθε μέρα μέσω των δημοσκοπήσεων, και όχι κάθε τέσσερα χρόνια μέσω των εκλογών.

Tο στερεότυπο «o ενεργός πολίτης έχει γνώμη και την εκφράζει», σημαίνει πολύ απλά ότι ο πολίτης εκφράζεται μέσω των δημοσκοπήσεων στις οποίες συμμετέχει.
Επειδή όμως η «γνώμη» του «ενεργού πολίτη» διαμορφώνεται, δια της συχνής επαναλήψεως, από τα μέσα ενημερώσεως οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν απλά τα αποτελέσματα της προπαγάνδας.

Το κύκλωμα της χειραγώγησης είναι: Προπαγάνδα → δημοσκόπηση → προπαγάνδα . Πρώτα πείθουμε με τα «παπαγαλάκια- δημοσιογράφους» που βρίσκονται στην υπηρεσία μας ένα μέρος της κοινής γνώμης, μετά καταγράφουμε το αποτέλεσμα της προπαγάνδας μας με τις δημοσκοπήσεις ,και στην συνέχεια με νέες δημοσκοπήσεις ανακαλύπτουμε ότι η πολιτική μας είναι η θέληση της πλειοψηφίας.

Ο πλήρης έλεγχος της ενημερώσεως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον πλήρη έλεγχο του πολιτικού συστήματος. Το παράδειγμα του ΄89, όταν το ελληνικό κατεστημένο με την αμερικανική καθοδήγηση και με αιχμές τον Μητσοτάκη τον Φλωράκη και τον Κύρκο επιχείρησε να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ. και να εξοντώσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, εξασφαλίζοντας την σύμπραξη όλων των τότε εκδοτών πλην της «Αυριανής», (προς την οποία δεν έγινε καμία αξιόλογη προσφορά), δείχνει ότι ακόμα και εάν υπάρχει μια ρωγμή στο σύστημα ελέγχου της ενημέρωσης , η κοινή γνώμη μπορεί να αντιδράσει στην πλύση εγκεφάλου που της γίνεται.

Η μόνη δυνατή δημοκρατική διέξοδος είναι η διασφάλιση της ταυτόχρονης ύπαρξης δημοσίων πλουραλιστικών μέσων ενημερώσεως και αυτοδιαχειριζόμενων μμε που θα ανήκουν σε δημοσιογραφικές κοινοπραξίες, παράλληλα με τα μέσα ενημέρωσης των επιχειρηματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: