Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Υπόθεση Χαραντινάι

Το δόγμα των «επικοινωνιολόγων» της εποχής μας είναι ότι «υπάρχει μόνο ότι μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ».

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου της Πέμπτης 3ης Απριλίου 2008, που δημοσιεύθηκε στο ελληνικό τύπο, «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης» που ίδρυσε ο ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στην τέως Γιουγκοσλαβία , απάλλαξε τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσόβου, Ραμούς Χαραντινάι από τις κατηγορίες βασανισμού και δολοφονίας Σέρβων κατά τον πόλεμο του 1998-99.Ο Χαραντινάι, που θεωρείται ήρωας από τους Αλβανούς του Κοσσόβου, κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που του είχαν απαγγελθεί. Η απόφαση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα υποστηρικτές του Χαραντινάι. Η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 25 έτη» .Η σύντομη είδηση του ΑΠΕ ήταν περίληψη από άλλα πρακτορεία.

Το μεγαλύτερο πολιτικό, δικαστικό, και διπλωματικό σκάνδαλο των ημερών μας, πέρασε στην Ελλάδα με τον πιο ανώδυνο τρόπο, χάρις στον απόλυτο έλεγχο που ασκούν οι Αμερικανοί στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Τα ελληνικά κανάλια, εκτός από νυκτερινό δελτίο ειδήσεων του «Blu Sky» δεν βρήκαν ώστε τριάντα δευτερόλεπτα για να σχολιάσουν την είδηση αυτή, ούτε για να μεταδώσουν τις αντιδράσεις από το Βελιγράδι και την Μόσχα.

Την επομένη ο «Ριζοσπάστης», με τίτλο Αθώος ο «Ουτσεκάς» Χαραντινάι,
έγραψε ότι «Το «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία», το κατασκεύασμα αυτό των ιμπεριαλιστών, απάλλαξε χτες τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσόβου Ραμούς Χαραντινάι, έναν από τους πιο σκληρούς φονιάδες του ΟΥΤΣΕΚΑ (του στηριζόμενου από ΗΠΑ, Γερμανία και άλλες δυνάμεις στρατού των Κοσσοβάρων Αλβανών), από τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά τωνΣέρβων το διάστημα 1998-1999.

Βαρυνόταν με 37 αδικήματα για φόνους, βιασμούς και βασανισμούς Σέρβων. Οι εισαγγελείς είχαν προτείνει ποινές μέχρι 25 ετών αλλά επειδή «οι δολοφονίες και οι επιθέσεις δεν ήταν σε κλίμακα ή συχνότητα τέτοια ώστε να συμπεράνει κανείς ότι υπήρχε επίθεση στον γενικό πληθυσμό», όπως τόνισε ο πρόεδρος του σώματος, Αλφονς Οριε, απαλλάχτηκε των κατηγοριών.

Απαλλάχτηκε επίσης ο Ιντίζ Μπαλάι, που κατηγορούνταν και αυτός για βιασμούς, δολοφονίες και βασανισμούς. Ο τρίτος κατηγορούμενος, Λάχι Μπραχιμάι (θείος του Χαραντινάι), καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών για βασανισμούς.

Το «Διεθνές Δικαστήριο» «κοροϊδεύει τη δικαιοσύνη», απαλλάσσοντας τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα» .
Η είδηση του «Ριζοσπάστη», είχε τις ίδιες πηγές, που συμπληρώθηκαν από τις πληροφορίες του συντάκτη.
Το ελληνικό κοινό δεν έμαθε ποτέ ότι ανάμεσα στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, «ο ήρωας», ήταν και η σύλληψη και η δολοφονία 120 Σέρβων των οποίων τα ανθρώπινα όργανα πουλήθηκαν για μεταμοσχεύσεις.
Το ελληνικό κοινό δεν έμαθε ποτέ ότι η αφαίρεση των οργάνων χρειαζόταν ιατρικό προσωπικό και χειρουργεία που δεν υπήρχαν στο βομβαρδιζόμενο Κοσσυφοπέδιο και ούτε φυσικά στην Αλβανία. Οι επεμβάσεις έγιναν σε πλοίο που έπλεε στις ακτές της Αλβανίας και τα πτώματα ρίχτηκαν στη θάλασσα.
Η «αρμάδα» του ΝΑΤΟ που περιπολούσε στην Ανδριατική, είναι αδύνατο να μην γνώριζε την παρουσία του πλοίου.
Το ελληνικό κοινό επίσης δεν έμαθε ότι 9 από τους μάρτυρες σκοτώθηκαν, απεβίωσαν, ή εξαφανίστηκαν κάτω υπό μυστηριώδης συνθήκες. Το ελληνικό κοινό επίσης δεν έμαθε ότι οι μάρτυρες που δεν προσήλθαν ζητούσαν και δεν έλαβαν ποτέ προστασία από την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και το δικαστήριο.

Το ελληνικό κοινό δεν έμαθε ποτέ ότι η υπεράσπιση του Χαραντινάι, ήταν το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Ben Emmerson QC, που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα .

Την ίδια ημέρα με τον Ριζοσπάστης η «Καθημερινή» δημοσίευσε μια είδηση βασισμένη στο Ρόιτερς, και το Γαλλικό Πρακτορείο με τίτλο, «H Xάγη αθώωσε τον Χαραντινάι», στην οποία εκτός από τα στοιχεία της είδησης ανέφερε ότι : « Οι κατηγορούμενοι δήλωναν εξαρχής αθώοι και είχαν ζητήσει την απαλλαγή τους» και ότι «η αθωωτική απόφαση έγινε δεκτή με επευφημίες και χειροκροτήματα από το ακροατήριο και προκάλεσε ενθουσιασμό στην Πρίστινα». Στο κείμενο σημειωνόταν ότι « οι συνήγοροι του Χαραντινάι, οι οποίοι δεν παρέστησαν στην δίκη, υπέβαλαν εγγράφως τις απόψεις τους ενώπιον του Δικαστηρίου, και υποστήριξαν ότι ο πρώην στρατιωτικός και πολιτικός διεξήγε έναν έντιμο πόλεμο, με στόχο εμπολέμους και όχι αμάχους, και ότι η εισαγγελική αρχή δεν απέδειξε την προσωπική συμμετοχή του σε κανένα από τα υποτιθέμενα εγκλήματα, ούτε απέδειξε ότι διέταξε, επίβλεψε ή παρέβλεψε οποιοδήποτε από αυτά».
«Ο 40χρονος Χαραντινάι, έγραφε η «Καθημερινή» που θεωρείται ήρωας από πολλούς Κοσοβάρους, είναι ο ανώτατος Αλβανός αξιωματούχος που δικάστηκε στη Χάγη. Ο πατέρας του Χίλμι είπε ότι ο γιος του ήταν αθώος και είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες.
Ο Χαραντινάι, πρώην αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), ο θείος του Λάχι Μπραχιμάι και ο Ιντριζ Μπαλάι, πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του UCK και μέλη της ειδικής μονάδας του «Μαύροι Αετοί» κατηγορούνταν για πολιτική «εθνικών εκκαθαρίσεων» με στόχο την εκδίωξη Σέρβων και Αλβανών πολιτών, οι οποίοι θεωρούνταν συνεργάτες των σερβικών αρχών από τις περιοχές ελέγχου τους.
Ο πρώην «μπράβος» νυχτερινών κέντρων παραιτήθηκε από πρωθυπουργός το 2005, μετά από λίγους μόνο μήνες στο αξίωμα, όταν ασκήθηκε δίωξη εναντίον του από το Δικαστήριο της Χάγης. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας Ντέιβιντ Ρε αναφέρθηκε σε μια ρήση, που κυκλοφορούσε την εποχή της παντοκρατορίας του Χαραντινάι, σύμφωνα με την οποία «Ο θεός στον ουρανό κι ο Χαραντινάι στη Γη». Ωστόσο, η φήμη του δεν ήταν αρκετή για να τον καταδικάσει.»

Η απαλλαγή του Χαραντινάι, ήταν μια πολιτική απόφαση που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δικαστήριο που στήθηκε στην Χάγη είχε και έχει σαν μόνη αποστολή τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων στη Σερβία. Η Ε.Ε. ακόμα εκβιάζει το Βελιγράδι με την περίφημη πλήρη συνεργασία με το «δικαστήριο» που εκδίδει πιστοποιητικά ορθότητας σε δολοφόνους, τους οποίους υποστηρίζει η Ουάσιγκτον. Αυτό είναι το σκάνδαλο της διεθνούς κωμωδίας. Οι «Φιλιππινέζες» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ( όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων) δεν έβγαλαν τσιμουδιά. Ούτε φυσικά οι «Φιλιππινέζες» των Αθηνών.

Ωστόσο για μας τους δημοσιογράφους το θέμα είναι να καταδικάσουμε τον έλεγχο που ασκεί η Ουάσινγκτον στην πληροφόρηση, και τη λογοκρισία που έχει επιβάλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: