Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Τα «αγράμματα παπαγαλάκια» του Αλογοσκούφη.

2,5+(2Χ3:12)-3,5=-0,5%

Η περιγραφή της πραγματικότητας, ήταν πάντα «προνόμιο» των δημοσιογράφων.
Όταν ο ένας «έβλεπε» μια τεράστια συγκέντρωση, ο άλλος «περιέγραφε» από τον ίδιο χώρο ένα σκορποχώρι. Ο Ολυμπιακός μπορεί ταυτόχρονα να γοητεύει,( αν γράφεις για τον Πρωταθλητή) και να απογοητεύει (για την Πράσινη). Είναι ζήτημα «οπτικής γωνίας» και ατομικής σοβαρότητας.

Η «ελευθερία» του δημοσιογράφου ωστόσο, να εκφράζει ή να επιβάλει την γνώμη του, καμιά φορά θα πρέπει να περιορίζεται από τους «αντικειμενικούς» νόμους της αριθμητικής.

Δεν συμβαίνει όμως, πάντα αυτό, γιατί οι αριθμοί, είναι το αγαπημένο παιχνίδι της προπαγάνδας, αφού με την χειραγώγηση των αριθμών μπορείς να αποδείξεις οτιδήποτε . Ακόμα και ότι, ο κ. Αλογοσκούφης , ανακοίνωσε αυξήσεις .

Άλλο πράγμα όμως η πρόσθεση και άλλο η χειραγώγηση των αριθμών.

Μας έσπασαν τα αυτιά τα κανάλια, διαλαλώντας ότι ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε αυξήσεις 4.5% στον δημόσιο τομέα, που θα δοθούν σε δύο δόσεις (2.5% και 2%).
Επειδή στην πρώτη δημοτικού, εκτός από πρόσθεση με έμαθαν διαίρεση πολλαπλασιασμό, και αφαίρεση κάθισα και τα υπολόγισα. Το 2,5% οι εργαζόμενοι θα το εισπράξουν για δώδεκα μήνες. Το 2% όμως για τρεις. Επομένως σε ολόκληρο το χρόνο θα εισπράξουν τα 3/12 του 2%. Η ετήσια αύξηση δηλαδή είναι 3% και όχι 4,5%.

Θα μου πείτε ότι οι τηλεοπτικοί συντάκτες, του υπουργείου του κ. Αλογοσκούφη, δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν αριθμητική η τέλος πάντων , ότι εμπιστεύονται τους υπολογισμούς του κ. υπουργού και απλώς τους μεταφέρουν στους τηλεθεατές . Δεκτόν.

Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ακόμα, ότι ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα είναι 3,5% το 2008 .Κατόπιν αυτού , προκύπτει ότι για το 2008 οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα «εισπράξουν» πραγματική μείωση 0,5%. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξα μετά τις ακόλουθες απλές αριθμητικές πράξεις: 2,5+(2Χ3:12)-3,5=-0,5%
Επομένως όλοι όσοι άκουσαν- και ίσως πίστεψαν- ότι θα πάρουν αύξηση, παραπλανήθηκαν από τον κ. υπουργό, και έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης από τα κανάλια και τους δημοσιογράφους τους.
Μόνο τα «ψαγμένα μαθηματικά» των διαφημιστών του κ. Αλογοσκούφη , μπορεί να οδηγήσουν στο συμπέρασμα για αυξήσεις 4.5%.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποδίδει αποκλειστικά στον «εισαγόμενο» πληθωρισμό, την ανατροπή των υπολογισμών του, δηλαδή στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων.
Ωστόσο και εδώ διαπιστώνουμε ότι το «οικονομικό επιτελείο», δεν ξέρει να κάνει διαίρεση, γιατί οι τιμές του πετρελαίου « καλπάζουν» μόνο στα «εν Ελλάδι» τηλεοπτικά ρεπορτάζ, και όχι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο λόγος είναι ότι, παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου σε δολάρια, που καλπάζουν, καλπάζει και η ισοτιμία του Ευρώ, του δικού μας δηλαδή νομίσματος, σε σχέση με το δολάριο, και έτσι οι τιμές του αργού πετρελαίου ανά βαρέλι εδώ και τέσσερεις μήνες είναι σταθερές, στο εύρος από 64,5 ευρώ, μέχρι 67,86 που ήταν και το ανώτερο επίπεδο για μερικές ώρες. Η μέση τιμή είναι γύρω στα 66 ευρώ.

Η κερδοσκοπία, λόγω των τιμών του Πετρελαίου που «καλπάζουν» σε δολάρια ,δεν είναι εισαγόμενη, αλλά ελληνικότατη και πρωταγωνιστούν σε αυτήν, τα κανάλια και οι δημοσιογράφοι τους, που δεν μπορούν να μετατρέψουν τα δολάρια σε ευρώ διότι αγνοούν την διαίρεση.

Το συμπέρασμα είναι ότι χωρίς γνώση αριθμητικής αξιόπιστος δημοσιογράφος δεν γίνεται κανένας.

Τα κόλπα με τις τιμές και τις αυξήσεις δεν είναι ζήτημα «οπτικής γωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: